Op zoek naar een leuk boek voor kinderen van de derde graad? Hier 5 boekentips:


Sinds we gestart zijn met LIST op onze school lees ik vaak boeken voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Ik heb ontdekt dat er echt enorm goede kinderboeken zijn. Boeken waar niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen van kunnen genieten.

Dit waren in 2022 mijn favoriete kinderboeken. 

De richtleeftijd is ergens tussen 9 en 12 jaar. 


Zeb is nieuw in de klas. Zeb is een zebra maar dat is verder minder relevant. Het boek bestaat uit losse verhalen. Elk verhaal gaat over een van de klasgenoten van Zeb waardoor er toch samenhang is. Zeb is een grappig en absurd boekje met een toffe vormgeving.

Vanaf 8 jaar.


Op een dag wordt Lucy wakker en zijn alle volwassenen verdwenen. Het blijkt verband te houden met de wezens/monsters die onder het bed van de kinderen wonen. 
In dit boek is het meisje Lucy de heldin. Lucy heeft kort haar en draagt altijd een salopette. Ik las dit boek graag omdat de hoofdpersoon zoveel girlpower uitstraalt. 

Vanaf 9 jaar.

Het mysterieuze horloge van Walker Dawn - David Morosinotto 

Dit boek was de winnaar van de leesjury 2019-2020 . Het boek speelt zich af in Louisiana in 1904. Vier kinderen vinden op een dag 3 dollar en besluiten om daarmee iets te bestellen uit de catalogus van Walker & Dawn. (Ja, in die tijd bestonden er blijkbaar ook al postorderbedrijven.)
Het is een boek voor jong en oud. Voor volwassenen geeft het een mooi kijkje in het leven van die tijdsperiode. Kinderen zullen meer genieten van de spannende avonturen van de vier hoofdpersonen.
Het boek bestaat uit 4 delen en elk deel is geschreven vanuit het standpunt van één van de hoofdpersonages.

Vanaf 11 jaar.


Opnieuw een winnaar van de leesjury. Het boek won de prijs in 2018-2019. Ik lees niet graag oorlogsverhalen en daarom heb ik lang uitgesteld om aan dit boek te beginnen. Maar wat had ik ongelijk! Het boek vertelt het verhaal van de 10-jarige Ada en haar jongere broertje Jamie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen wonen. Ada is geboren met een klompvoet en beide kinderen worden zwaar verwaarloosd door hun moeder.

Vanaf 10 jaar.


Het laatste jeugdboek waar ik in 2022 erg van genoten heb, vond ik via de Facebookgroep Kinderboeken en YA
Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waar de klimaatverandering een feit is. De lucht is vervuild, het zeeniveau is gestegen en angst voor virussen is alomtegenwoordig. Lily beleeft de wereld grotendeels digitaal en in een bubbel. Ze is een beroemde influencer. Ze wil als eerste het panmyrmidon halen, want dan volgen alle mensen haar kanaal. Om dat te bereiken, treedt ze uit haar bubbel op zoek naar romantiek en avontuur. 

Vanaf 11 jaar.

Zo, dit waren mijn boekentips.

Heb jij nog leuke boekentips voor de klas? Ik lees het graag in de reacties!

Wil je weten wat ik in 2023 lees? Dat kan je zien op Goodreads.

*Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen als je via de link een aankoop doet. Voor jou zijn er geen extra kosten.

Reacties